Няма да открием топлата вода, ако ви кажем, че

...
  Няма да открием топлата вода, ако ви кажем, че
Коментари Харесай

Пет отбора, за които всеки град по света би мечтал, а ние...

 

Няма да открием топлата вода, в случай че ви кажем, че Пловдив е меката на спорта. Или най-малко беше по този начин, преди неговите ръководители да го пратят в девета глуха. 

За леката атлетика, повдигането на тежести, гребането и художествената гимнастика няма да приказваме. Едва ли има човек, изкушен от спорта, който да не знае имената на Стефка Костадинова, Стоян Делчев, Николай Бухалов, Асен Златев, Мария Петрова, Любомир Любенов, Йордан Йовчев и още десетки международни и олимпийски първенци.

Напоследък е доста съвременно да се приказва и за триумфите на волейболистките на Марица, които завоюваха четвъртата си поредна шампионска купа на България. Баскетболният Академик Бултекс 99 пък е на крачка от исторически медали в шампионата. Футболния Ботев също не бе надалеч от следващ край в шампионата за купата на България. 

Дали обаче това е всичко, с което би трябвало да се свързва през днешния ден тогавашната спортна столица на България? И за какво под тепетата сме царе да скапваме готовите работи. За да си спомним дружно какво е било и да потърсим пътищата, по които градът може да се върне още веднъж в огромната игра, вестник " Марица " стартира своята нова поредност за " Изчезналите спортни знаци на Пловдив ", в която ще ви разкажем кой и по какъв начин унищожи и закри непокътнатите ни марки в груповите спортове през годините. И тъй като без база няма надстройка, както е споделил философът, преди да се изкалпазани, ще се върнем и на положението на стадионите и залите в града. 

Днес думата ни е за пет признака на груповите спортове под тепетата, които към този момент са в историята. Ако щете вярвайте, само че към днешна дата от спортната карта на Пловдив са заличени единадесет шампионски трофеи.

Не съществуват пет емблематични клуба - футболният Спартак, хандбалните Локомотив и Тракия, както и баскетболните Марица и Академик (жени). Няма го е един отбор, който може да не е печелил купата, само че постоянно е бил еднакъв на грандовете и е пълнил националните гарнитури с гении - волейболния Локомотив. 

Кои бяха тези звездни отбори?  

Футболният Спартак

Единственият тим беше приветлив от всички футболни ентусиасти под тепетата. Кючукпарижани имат страхотна визитка: А група: Шампион: 1962/1963, Вицешампион: 1961/1962, Национална купа, притежател: 1958; Финалист: 1955, 1959, Балканската клубна купа, притежател: 1964. Днес от клуба са останали единствено излинелите във времето надписи по входовете на клубния стадион, носещ името на легендата Тодор Диев. И една-две детски гарнитури, които едвам кретат. 

Хандбалният Локомотив

Истинско събитие в спортната история на града. Тимът се е подвизавал по терените и с имената Локоспорт, Агротел и Свиленград-ПУ. Ето визитката на този клуб: първенци: 1972, 1993, 1998, 1999, 2000, 2003, второ място: 1971, 1973, 2001, 2002, 2004, 2016, трето място: 1970, 1979, 1980, 1983, 1984, 2017. Днес от женския хандбал в Пловдив няма и диря, както и от мъжкия. Някогашното чудовище Тракия изчезна от картата, наследникът Ботев завоюва купата на България през 2001 година и също падна жертва на тоталното безпаричие в пловдивския спорт.

Баскетболната Марица

Още един отбор със популярна история - несъмнено най-успешната пловдивска марка в спортните игри - два финала за Купа " Лиляна Ронкети " (женска баскетболна Шампионска лига) през 1979 и 1980 година. Ето и триумфите на кършиякалийки: шампионки - 1971, 1973, 1974; второ място: 1969, 1970, 1972, 1978, 1996; трето място: 1975, 1979, 1980, 1985, Купа на България - 1996.

Колежките им от баскетболния Академик имат две втори места - 2002 и 2003 година, Купа на България 2002 година

Волейболният Локомотив

Той, както ви казахме, не е ставал първенец на България, само че пък също е невероятна марка, дал на България величия като Димитър Лечев, Каспар Симеонов, Иван Иванов, Петьо Драгиев и Митко Божилов. Сега е напът да изчезне окончателно от картата на волейболното придвижване, което би било същински позор за Пловдив и черно-бялата спортна общност. 

Ние от вестник " Марица " ще се опитаме да ви разкажем за тези славни клубове, които изпаднаха в забвение, и да потърсим съидейниците в средите на бизнеса и локалната власт за тяхното възобновление. Идната събота очаквайте - Спартак Пловдив - тима, наложил тоталния футбол  у нас доста преди Аякс в Европа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР